Hastalık her geçen gün daha fazla yayılıyor. İnsanı tamamen esir edip düşünemez hale getiriyor. Vücuda girdikten sonra yavaş yavaş yayılıyor. Şu an çoğu insanda yayılma oranı %100’ü buldu. Bu da demek oluyor ki çok fazla insana artık insan dememiz olanaksızlaşıyor.

Hastalığın sürekliliği için din uyuşturucu olarak kullanılıyor. Çünkü insan her an düşünmeye  teşne olduğundan kendi kendini iyileştirebilir. Fakat din sayesinde düşünmesi ve sorgulaması imkansızlaştırılıyor. Ve kendine bir cennet yaratıp onu elde etmek için tek yaptığı denilenleri yapmak oluyor.

Bütün bunlar insanların daha kolay yönetilebilmesi için yapılıyor. Bu da gösteriyor ki bu hastalığı yayanlar da yine bu hastalığın daha önceki halinin sonucu. Yüzyıllardır hastalık evrimleşerek farklılaşıyor. Hasta olanlar daha da yayılması için elinden geleni yapıyor.

Hastalığın geçmişine de baktığımızda görüyoruz ki üzerinde durmamız gereken başlıklar eğitim, din, kadın. İlk önce eğitimi etkisiz hale getirip sonra din ile uyuşturuyorlar ve kadını daha kolay ezip hastalığın kolay yayılması için uygun ortam sağlıyorlar.

Her zaman olduğu gibi hastalık bazı bünyelere etki edemiyor. Bu insanlar panzehir üretiyorlar ama sağlayamadıkları hasta olanların bu panzehiri kullanmaları. Hastalığın %100 yayıldığı bünyelerde ise bu imkansızlaşıyor.

Yönetenler bir konuda çok endişeli. Korkulan yeni doğanların çoğunda hastalığın çok farklı davranışlar göstermesi. Bunu kontrol halinde tutmak için eğitim üzerinde çalışıyorlar. Fakat hastalığın buna ayak uyduramaması halinde  eğitime yapılan bütün negatif hamleler de yetersiz kalabilir. Bu da panzehirin kullanımının da artmasıyla hastalığın sonu olabilir.

 

Emrah Yumuk
07.07.2012

Hastalık giderek yayılıyor. %80′e ulaşmış durumda. Farkında olanlar durumdan endişeli.

En başta televizyonlardan ve gazetelerden bulaşıyor. Ve celladına aşık olan herkes hastalığında büyük bir aşama kaydetti.

Hastalığın genetik olarak bulaşma olasılığından da korkuluyordu. Ve olan oldu, 3 çocuğun 3′ü de aynı babası.

Daha fazla üremeliler ki hastalık normalmiş gibi görünmeli. Hasta olmayanların hasta olduklarını iddia edebilmek için çoğunluk olmak önemli.

Siz üreyin biz bakarız diyorlar. Çünkü her hasta adayı daha da çoğalmak için bir fırsat.

Hastalığın farkında olanlar bir şekilde susturuluyor. Böylece hastalığın daha da yayılması mümkün kılınıyor.

Sefalet, umutsuzluk, cinayet, tecavüz, kavga, cehalet, katil, hırsızlık, dayak… eğer bu kelimeleri daha fazla duymaya başladıysanız hastalığın taşıyıcılarıyla tanışmışsınız demektir. Dikkatli olun.

Her şeyin kilit noktasında kadın bulunuyor. Bu bilindiğinden dolayı ilk önce kadınlar etkisiz hale getiriliyor ve getirilmeye çalışılıyor. Çünkü birey olamazlarsa araç olurlar.

Hastalığın yayılmasında elinden geleni ardına koymayan malum şahıslar kadınları yeri dibine sokmak için de elinden geleni yapıyorlar.

Hastalığın kökeni çok daha eskilere dayanıyor. Bir zamanlar yeni doğan kız çocuklarını diri diri toprağa gömen de bu hastalıktı. Kısa bir süre kontrol altına alınmış olsa da farklı şekillere bürünüp bir çok kez ortaya çıktı. Bu sefer kadınları yok etmiyor, araç haline getirip kullanıyor. Hastalıklı zihinlerin daha da çoğalması için var gücüyle çalışıyor.

Var olan bu durumu yok etmek için olası bütün çözüm yollarının denenmeye başlanması imkansızlaşıyor. Çünkü ilgili kişilerin bir bir etkisiz hale getirilip bir şekilde ülkeden kaçması veya parmaklıklar ardında tutulması sağlanıyor. Bir taraf güç kazanırken diğer taraf hep kan kaybediyor.

Direniş hala devam ediyor. Fakat bazı şeyler en fazla erteleniyor, çözüm adına bir ilerleme mevcut değil.

Daha fazla umutsuzluk, daha fazla güvensizlik salgılanıyor ki ister istemez herkes etkileniyor. Çünkü salgılanan umutsuzluk ve güvensizliğin arkası tam anlamıyla dolduruluyor. Bu da kaçmaya zorluyor insanı, kalnırsa yaşamak için gerekli her şeyin elinden alınacağını biliyor.

Geleceğe umutla bakanların sayısı her geçen gün azalıyor. Hastalığın genetik davranışlarının değişebilme ihtimali olsa da bunun için gerekli önemler alınıyor. Medya aktif halde kullanılıyor.

Hastalığın daha hızlı yayılmasındaki en büyük sorunlardan birinin internet olması sebebi ile yasaklama ve kısıtlamalar artıyor. Kitlelerin sanılandan daha büyük olması sebebi ile her şey o kadar kolay olmuyor.

Ve kitleler yavaş yavaş keskin bir şekilde ikiye ayrılıyor. Hasta olanlar ve hasta olmayanlar. Herkes farklı fikirdeki kişinin hasta olduğunu iddia ediyor. Ama bu konudaki en büyük gösterge yine vicdan oluyor. Hastalığın en büyük  belirtilerinden biri vicdansızlık.

 

Emrah Yumuk
03.06.2012

Silverlight’ta textbox’ın nasıl multiline hale getiriyoruz, AcceptsReturn ve Text Wrapping özelliği nedir, Textbox’a scrolling özelliği nasıl eklenir ve C#’ta bu multiline textbox’taki her satırı string array olarak nasıl alıyoruz, bu yazımda bunları göreceğiz.

 

İlk önce silverlight xaml sayfamıza bir textbox ekleyelim ve istediğimiz boyuta getirelim.

<TextBox Height="350" Width="200" HorizontalAlignment="Left" Margin="220,60,0,0" Name="textBox1" VerticalAlignment="Top" />

Multiline için iki önemli özellik AcceptsReturn ve TextWrapping.

AcceptsReturn özelliğini True yaptığımızda artık textbox içinde enter’a basarak alt satıra inebiliriz ve dışardan çok satırlı bi veri kopyaladığımızda çok satırlı halde yapıştırabiliriz.

<TextBox Height="350" Width="200" HorizontalAlignment="Left" Margin="220,60,0,0" Name="textBox1" VerticalAlignment="Top" <span style="color: #0000ff;"><strong>AcceptsReturn="True"</strong></span> />

TextWrapping özelliğini Wrap yaptığımızda ise textbox’a uzun bir satır girildiğinde devamını alt satıra atar. Böylece multiline textbox içinde bütün girilenler görülmüş olur.

<TextBox Height="350" Width="200" HorizontalAlignment="Left" Margin="220,60,0,0" Name="textBox1" VerticalAlignment="Top" AcceptsReturn="True" <span style="color: #0000ff;"><strong>TextWrapping="Wrap"</strong></span>/>

Oluşturmuş olduğumuz bu multiline textbox’a scroll eklemek için HorizantalScrollBarVisibility ve VerticalScrollBarVisibility özelliklerini kullanmalıyız.

Dikey olarak scroll bar eklemek istersek VerticalScrollBarVisibility  özelliğini Auto yapabiliriz. Böylece multiline textbox’ın uzunluğundan daha fazla satırda data girildiğinde sol tarafta otomatik olarak scroll bar çıkacaktır.

<TextBox Height="350" Width="200" HorizontalAlignment="Left" Margin="220,60,0,0" Name="textBox1" VerticalAlignment="Top" AcceptsReturn="True" <span style="color: #0000ff;"><strong>VerticalScrollBarVisibility="Auto"</strong></span> />

Listeleme için multiline textbox’ı kullanacağımız zaman TextWrapping özelliğini kullanmak yerine alt kısımda scroll çıkmasını isteyebiliriz. Bu durumda TextWrapping özelliğini kaldırıp HorizantalScrollBarVisibility  özelliğini Auto yapmalıyız. Böylece textbox’ın genişliğinden daha uzun bir satır girildiğinde otomatik olarak altta scroll bar çıkacaktır.

<TextBox Height="350" Width="200" HorizontalAlignment="Left" Margin="220,60,0,0" Name="textBox1" VerticalAlignment="Top" AcceptsReturn="True" VerticalScrollBarVisibility="Auto" <span style="color: #0000ff;"><strong>HorizontalScrollBarVisibility="Auto"</strong></span> />

silverlight xaml multiline textbox

Bu şekilde girilen bir listeyi Code Behind ‘ta string array’e şu şekilde çeviriyoruz.

string[] Liste = textbox1.Text.Split(Environment.NewLine.ToCharArray());

 

 

 

HashTab, indirmiş olduğunuz iso, rar, zip ve diğer türlerdeki sıkıştırılmış dosyalarınız için MD5 ve SHA-1 kontrolü yapabileceğiz ufak bir eklentidir. Çoğu zaman internette iso uzantılı işletim sistemi veya program indirirken MD5 veya SHA1 değerleri verilir.  Verilen bu hash değeri iso dosyasını indirdikten sonra sorunsuz indirildiğini kontrol etmek içindir. Eğer iso dosyası sorunsuz inmişse indirdiğimiz iso dosyasının da MD5 veya SHA1 değeri verilenle aynıdır. Farklıysa dosya bozuk inmiştir ve tekrar indirmemiz gerekir.

HashTab eklentisi ile indirmiş olduğumuz dosyaya sağ tıklayıp Özelliklere girerek MD5 veya SHA1 kontrolünü yapabilirsiniz.

İlk önce eklentiyi buradan indirelim. (Eklentinin Mac versiyonu da mevcuttur. Mac versiyonu için buraya tıklayınız.)

Kurulum tamamlandıktan sonra herhangi bir iso, rar veya zip dosyasına sağ tıklayıp özellikler’e girelim.

Üstte “File Hashes” tabını göreceksiniz. Oraya girelim.

Hashtab md5 sha1 kontrol

Hash değerlerini okurken biraz bekliyoruz.

hashtab md5 sha1 kontrol

Ve karşımıza dosyanın MD5 ve SHA-1 değerleri geliyor. Altta görmüş olduğumuz “Hash Comparison” bölümüne bize verilen MD5 veya SHA1 değerini yazıyoruz. (Eğer dosya karşılaştırması yapmak istiyorsak  ”Compare File” butonuna tıklayıp karşılaştırmak istediğimiz dosyayı seçiyoruz.)

hashtab md5 sha1 kontrol

Hash değerleri aynı olup olmadığını bu şekilde görebiliyoruz. Hash değerleri aynı ise indirmiş olduğumuz dosyanın sorunsuz indiği anlamına geliyor.

 

Silverlight projemizi çalıştırdığımızda breakpoint koyduğumuz yerlere düşmüyorsa, silverlight için hata ayıklama (debugger) aktif değil demektir. Bunu visual studio solution içindeki silverlight Web projesinin özellik ayarlarından yapacağız.

.

Silverlight solution içindeki “Silverlight.Web” projesine sağ tıklayıp “Properties“e tıklıyoruz.

 

Karşımıza çıkan ekranda Web sekmesine giriyoruz.

En altta bulunan Debuggers bölümüden Silverlight’ı işaretleyip kaydediyoruz.