iq testiHer ne kadar iq testi, türkçe testi, matematik testi … deyince tüylerim diken diken olsa da bu IQ testinin sorularını çok beğendim.

Aşağıdaki soruları tam 1 dakika içinde yanıtlamaya çalışın. Bir kağıt kalem alın ve cevaplarınızı not edin. Her soruya bir defa bakmaya çalışın oldukça ilginç ve güzel bir zeka testi…

Sorular kolay ama dikkat gerektiriyor.

.
Sorular:
1.
Bazı aylar 30, bazıları 31 çeker ; kaç ayda 28 gün vardır?
2. Doktorunuz size 3 hap verir ve bunları yarımşar saat arayla almanızı tavsiye ederse, ilaçların tamamını bitirmeniz ne kadar sürer?
3. Gece saat sekizde yatıyorum ve yatarken guguklu saatimi sabah dokuza kuruyorum kaç saat uyurum?
4. 30′u yarıma bölüp 10 eklediniz, kaç etti?
5. Bir çiftçinin 17 koyunu vardı. Sürüde salgın hastalık oldu, dokuzu ağır hastalandı, diğerleri öldü. Çiftçinin kaç koyunu var?
6. Sadece bir tek kibritiniz var, içinde bir gaz lambası, bir gaz sobası, ve birde mum bulunan karanlık ve soğuk bir odaya girdiniz… Önce hangisini yakarsınız?
7. Adamin biri dikdörtgen biçiminde ve her cephesi güney manzaralı bir ev inşa ediyor. Evi kocaman bir ayı ziyaret ederse bu ayı ne renk olur?
8. 3 elma vardı ikisini aldim. Kaç elmam var?
9. Musa gemisine her hayvandan kaçar adet aldı?
10. Chicago´ dan hareket eden 43 yolculu bir otobüs kullanıyorsunuz. Pittsburgh’da 7 yolcu binip, 5 yolcu indi. Cleveland’da 8 yolcu indi, 6 yolcu tuvalete gidip geldi ve 4 yeni yolcu bindi. 20 saat sonra Philadelphia’ya vardığınızda şöforün adı neydi?

Şimdi kontrol edin

Cevaplar aşağıda. Görmek için Ctrl+A tuşlarına basın.

Cevaplar (Ctrl+A tuşlarına basın) :

1. Hepsinde, tüm aylarda 28 gün vardır.
2. Bir saat.
3. Guguklu saatler gecegündüz ayrımı yapmadığı için 1saat.
4. 70 eder, yarıma bölmek 2 ile çarpmak demektir.
5. 9 canlı koyun
6. Kibriti
7. Ayı beyaz olur. Evin her cephesi güneye baktığına göre bina kuzey kutbundadır.
8. 2 elma
9. Sıfır, gemisine hayvan alan Nuh idi.
10. Şoför sizdiniz.

Değerlendirme:
10 doğru : Einstein seviyesi
9 doğru : Toplumla uyuşamayan psikolojik vaka
8 doğru : Mühendis
7 doğru : Üniversite öğrencisi
6 doğru : Lise öğrencisi
5 doğru : ilkokul öğrencisi
4 doğru : ilkokul öğretmeni
3 doğru : Lise öğretmeni
2 doğru : Üniversite Profesörü
1 doğru : Milletvekili
0 doğru : Vatandaş

kaynak: http://keremcomert.blogcu.com/8815331/
.
 
iq_testi_karikatur.jpg
konunun anlam ve ehemniyetini belirten bir karikatür

pinhani_zaman_beklemezPinhani’ nin ikinci albümü “Zaman Beklemez” raflardaki yerini aldı.

Pinhani yeni albümünü , ilk albümde yer alan gitarist Akın Eldes ve davulcu Cem Aksel’ in yanı sıra bas gitarist Demirhan Baylan’ la birlikte kaydetti. Bu üç önemli müzisyenin dışında gruba bu albümde çok önemli müzisyenler eşlik etti ; Erkan Oğur’da bu albümde bir şarkıda cümbüşüyle grubun misafiri oldu. Klarnette Serkan Çağrı ve Oğuz Büyükberber , trombon ve trompette Hasan Gözetlik, trompette Can Ömer Uygan, vurmalı çalgılarda Yinon Muallem, bas gitarda Sunay Özgür Pinhâni’nin ikinci albümünde yer aldı. Albüm kayıtlarını ilk albümde olduğu gibi yine Tanju Duru’nun stüdyosunda tamamlayan Pinhani, ilk albümde yaptığı müziği ikinci albüme taşımaya ve üzerine yeni değerler eklemeye çalıştı.


Albümde “Kavak Yelleri” dizisinden duyduğumuz “Bir Anda” ve “Ne Güzel Güldün” şarkılarının yanı sıra iki versiyonu yer alan modern oyun havası “Düğün ve grubun rock türünde ürettiği en önemli şarkılardan biri olan “Ağlama“ dikkat çekiyor .

Pinhani’ nin yeni albümdeki “Düğün” şarkısını konserinde dinlemiştim. Gerçekten çok harika bir şarkı.

Akın Eldes, Demirhan Baylan ve Erkan Oğur aynı albümde… Muhteşem bir albüm bizi bekliyor diyebilirim.

Şarkı Listesi

1. Zaman Beklemez
2. Düğün
3. Ağlama
4. Ne Güzel Güldün
5. Dursana Dünya
6. Sırası Değil
7. Yansın
8. Bir Anda
9. Yalnızlık
10. Sevmekten Usanmam
11. Düğün Dernek

kaynak: http://www.turkcerock.net/index.php?topic=7548

turkiye.jpg

Aslında “Dabülü”, tüm özelliklerini kaybetmekte olan bir ulusun, çağdaşlaşmak adına The Marmara oteli ismi ile başladığı yolda ulaştığı önemli bir aşamanın simgesidir.
Komik degil, ağlanması gereken bir olaydır… Olay aslında telefonda basit bir Adres kodlamadan kaynaklanır..

Mektup gönderecek bir vatandaş telefonla adres sorar. Santral görevlisi ‘Hürriyet Medya Towers’ şeklinde yanıtlar. Vatandaş Towers‘i anlayamaz ve santral anlaması için kodlar ve mektup zarfi şöyle gelir.

 

 

.

.

dabulu.jpg

T O W E R S
Trabzon, Ordu, dabülü, Edirne, Rize, Sivas
.</p>

</span></font></strong>

 

*e-posta adresime gelen bir iletiden alıntıdır.

 

 

gitarci.jpgWebsitemde daha önce gitar dersleri bölümü vardı. Yeni tasarımda bu bölümü kaldırdım. Oradaki gitar derslerini bu yazıda vereceğim.

İçerik: Genel Bilgi, Gitarın Bölümleri, Gitarın Akordu, Tab Nasıl Okunur?, Akor ve Akorların Çalınması, Bare, Arpej ve Diğer…


.

GENEL BİLGİ

KLASİK VE AKUSTİK GİTARLAR
Klasik ile akustik gitar arasındaki temel fark tellerindedir. Klasik gitarda ince teller naylon (misina) dan yapılmıştır. Kalın teller ise sargılıdır. pek üzerine çelik sarımlıdırlar. Akustik gitarda ise teller tamamen çelikten yapılmıştır. Tel takımının inceliğine kalınlığına göre bazen değişse de genel olarak kalın 4 tel çelik üzerine çelik sarımlı, ince 2 tel ise sarimsiz çeliktir.
Teknik olarak klasik gitarlar parmaklarla, daha doğrusu tırnaklarla, akustik gitarlar ise pena ile çalınırlar. Ancak bu bir kural değildir. Bazı gitaristler klasik gitarı penayla, akustik gitarı parmakla çalarlar. Her iki gitarın da klavye düzenleri aynıdır, yani notalar aynı şekilde dizilmişlerdir.
Klasik ve akustik gitarlar tarz olarak da oldukça farklıdırlar. Genelde klasik gitarla klasik gitar için yazılmış parçalar çalınır. Klasik gitarın kullanıldığı diğer tarz ise flamenko’dur. Akustik gitarlar genelde rock, blues, jazz ve bunların türevleri müziklerin harmonik yapılarında yer alırlar. Yani akorlardan sorumludurlar. Tabi bu arada basta fill’ler (doldurmalar) olmak üzere solo gitar olarak da çokça kullanılırlar. Bunun yanında akustik gitar için pek çok teknik de geliştirilmiştir.


ELEKTRO GİTARLAR

Elektrogitar çok basit bir tanımla tellerin titreşimini gövdesinde bulunan manyetikler sayesinde elektriğe çeviren ve böylece amplifikatöre bağlandığında yüksek miktarda ses alınabilen gitardır. Diğer gitarlar gibi elektrogitarlar da sap, gövde ve bas olmak üzere üç ana bölümden oluşur. Bu arada bazı elektrogitarlarda bas bulunmayabilmektedir. Gitarda gövde, manyetikleri, sesin tonu ve seviyesini ayarlayan kontrol devrelerini içeren ve tellerin bir ucunun bağlandığı bölümdür. Teller, köprü ad verilen metal bir donanm üstünden geçenek ya gövdeye doğrudan ya da köprünün kendisine bağlanmaktadır. Tellerin hemen altında, köprüyle sap arasında yer alan, tellerin mekanik titreşimini elektriğe çeviren manyetikler, gövdenin içine yerleştirilen elektronik ses-ton kontrol devresine bağlıdır.
Bu devre, manyetiklerden gelen sinyalin, amplifikatöre gitmeden önce tonunda ve ses seviyesinde değişiklik yapmak için kullanılır. Ayrıca yine gövdedeki manyetik seçici anahtar, sesin rengini deştirmek için istenilen manyetik veya manyetiklerin seçilmesini sağlar. Gövdenin sapla birleştiği yerin alt taraf, sapın gövde içindeki perdelerine kolay ulaşılması için, içeri doğru oyuk olarak yapılabilir (Single Cutaway). Bazı gitarlarda bu oyuk hem altta hem de üstte olabilmektedir (Double cutaway). Gövdenin sekli, gitar oturarak veya ayakta çalınırken en iyi dengeyi sağlayacak şekilde tasarlanır.

GİTARIN BÖLÜMLERİ

gitarin_bolumleri.jpg

GİTARIN AKORDU

Kulaktan akort etmek istiyorsak gitarda 5.perdeyi kullanabiliriz. Her telin 5. perdesi, bir sonraki telin sıfırıncı perdesini verir. Si hariç.Onun için alttan 3. telin 4. perdesini kullanmak gerekir.
İlk önce mi telini akort etmemiz gerekir. Bunun için herhangi bir yerden mi sesi almalıyız. Mesela bilgisayardaki küçük org programları olabilir.Bu programlardan mi sesini alabiliriz.ondan sonra ilk olarak mi telinin 5.perdesine basarız. Bu ses la sesidir ve iki sesi karşılaştırarak bir alttaki la telini akort ederiz .
Diğer tellerde de aynı şekilde yapılır. Fakat si telini akort etmek için bir üstteki sol telinin 5.perdesini değil de 4.perdesini kullanmak gerekir.
Bu şekilde akort edemiyorsak.Seslerin kulağımıza tam olarak oturması için zamana ihtiyacımız var demektir.
Akort Aletleri kullanarak da gitarımıza çok kolay ve hızlı bir şekilde akort edebiliriz.

TAB NASIL OKUNUR ?

Tablature (tab) ,gitar için özel bir müzik notasıdır.Tab bir gitar nota özelliği olarak var olmuştur.Tab nota özelliğini bir sistem olarak algılamak doğru olacaktır.Tab nota sisteminde, nota bilmeye gerek duymadan çok basit şekilde anlaşılır bir nota türü olup evrenseldir.Dünyanın Her yerinde aynı şekilde kabul edilen kalıplar çerçevesinde okunur ve yazılır…Tab Sisteminde yazılan akor ve ya notalar Aşağıdaki bölümde belirttiğimiz şekilde gösterilir…

Aşağıda Tab Sisteminin Ana teması belirtilmektedir.Tab Sisteminde Tel dizilişleri Şekildeki gibidir.

e|——————————-1. Tel—–|
B|————————-2. Tel———–|
G|——————-3. Tel—————–|
D|————-4. Tel———————–|
A|——-5. Tel—————————–|
E|-6. Tel———————————–|

Yukarıdaki tabloda belirttiğimiz gibi artık tab sisteminde ne şekilde tel dizilişi bulunduğunu öğrendik.Şimdi ise yapmamız gereken Bu olayı bir örnekle açıklamak.

e|——–0————-0—–|
B|——0—0——–0—0—|
G|—0——–0—-0——-0-|
D|—————————–|
A|—————————–|
E|-0————-0————-|
Metallica – Nothing Else Matters

Yukarıda Metallica Grubunun Nothing Else Matters isimli parçasının tabları yer almakta. Bu şarkıyı seçme amacım ilk düzey için gösterilmesi gereken 0 (sıfır) değerini içermesi. 0 değerinin anlamı ; 0 değerinin bulunduğu tele konulan 0 kadar boş vurmaktır. Demek istediğim şu ki ,Yukarıda bulunan parçada en başa denk gelen diğer deyişle bakıldığında size en yakın (sol baş) konumda bulunan 0 (sıfır) , E (6.tel) telinde yer almaktadır.Demek oluyor ki 6. tele bir kere boş vuracağız.Sonra ise sırayı takip ederek gittiğimizde karşımıza G (3.tel) çıkıyor.Bundan sonra sırasıyla ; B (2.tel) , e (1.tel) sonra tekrar B (2.tel) geliyor.Şimdi Pratik yapmaya başlayın… Tab da çalınan parçanın doğru çalıp çalmadığınızı kontrol etmek için Tab ın altındaki şarkının ismine tıklayınız.Mp3 formatındaki şarkıyı indirdikten sonra kendi çaldığınızla karşılaştırıp eksik yönleri tamamlayınız.

Şimdi ise başka örnekler ile öğrendiklerimiz pekiştirelim.Bunun yine Metallica grubunun One adlı parçasının tab sistemini inceliyoruz..

e|———————————————–|
B|———————————————–|
G|—————————————–0—–|
D|—4—0—–4—-0—–4—-0——4—-0—|
A|-2—2—————-2—-2——————|
E|———–3—-4—————-3—3——–|
Metallica – One

Aynı şekilde bu parçada temel kuralları göz önüne alıp incelediğimizde karşımıza bilinmeyen bir konu çıkıyor.Bunlar 2 , 4 , 3 gibi sayılar.Bunların anlamı ise gitarın perdelerini belirtmektedir.2 no ‘lu değer 2 numaralı perdeye basılması komutunu verir.Peki hangi teldeki 2 no’lu perdeye?Bunun yanıtı sandığınızdan çok çok basit.Yukarıdaki Tab da Belirtilmiş olan ilk 2 değeri 5.Telde verilmiş.Yani bu demek oluyor ki 5. telde 2 no ‘lu perdeye bas.Yine Sırasıyla kısaca ele alırsak.Sırasıyla | 5. telde 2 no’lu perde | , | 4.telde 4 no’lu perde | , | 4.tele boş vur |, |6.telde 3.perde | vs…

Artık Tab Temeli Hakkında Geniş Bir bilgiye sahip olduk.Artık Tab ile Akor okuyup yazma faslına gelelim.Bunun için Artık 2 Dersimize geçebiliriz.

2.Dersimizde ise tab okuyarak akor nasıl bası caz onu göreceğiz.Genelde Elektro Gitar çalanlar için olan bu sistem sayesinde herkesin bilmediği akor kalıpları yaratarak akorları herkesle paylaşıp veya paylaşılanları anlamaya çalışıcaz.Peki gördüğümüz tabların akor olup olmadığını nasıl anlayacağız?Her zaman olduğu gibi bu sorunun cevabını da hemen verelim:)Bir Tab da ,aynı sıra üstünde bulunan rakamlar onların akor olduğunu belirtir….hemen aşağıdaki örnekle ne demek istediğimizi daha iyi kavrayalım.
e|———|
B|———|
G|———|
D|—-5—-|
A|—-3—-|
E|———|

Yukarıda bulunan akor kalıbında üst üste yazılmış olan tab da 3 ve 5′inci tele basma komutu verilmiştir.


Şimdi işi biraz daha zorlaştıralım.Bir örnek daha inceleyelim.

e|—-3—-|
B|—-0—-|
G|—-0—-|
D|—-0—-|
A|—-2—-|
E|—-3—-|

Artık Pratik zamanı.Aşağıdaki akorlarla pratik yapın.
e|—-0—-|—-0—-|—-2—-|—-0—-|
B|—-2—-|—-1—-|—-3—-|—-0—-|
G|—-2—-|—-0—-|—-2—-|—-1—-|
D|—-2—-|—-2—-|—-0—-|—-2—-|
A|—-0—-|—-3—-|———|—-2—-|
E|———-|———|———|—-0—-|

Sizde artık Tab Sisteminin Temel Özelliklerini Öğrendiniz. Tab ile artık akorları okuyabilirsiniz.

AKOR VE AKORLARIN ÇALINMASI

Aynı anda seslendirilen çeşitli ses topluluğuna Akor Denir.
Çalınacak akor 3 sesli ise(hangi perdede olursa olsun)”5., 1., 2.” parmakla , çalınacak akor dört sesli ise bu parmaklara 3. parmak ilave edilir.Eğer akor beş ve altı sesli ise, baş parmak (5. parmak) kalın tellerden ikisine veya üçüne çalar,geriye kalanı da diğer parmaklar uygular.

Akor’un bütün seslerinin iyi çıkabilmesi için , sol el parmaklarının,çekiç gibi yuvarlak bastırılması ve tel üzerine iyice basarak,diğer tellerin tınısını engelleyecek şekilde tutulması gerekmektedir.Sağ elin parmakları ve ya sağ eldeki mızrap, sol el ile hazırlanmış telleri birden çalarak ve titreşimlerini devam ettirmek için hemen kalkmalıdır.

Akorlar her zaman arpej halinde,yani sesleri ard arda çalarak yapılır.

BARE, ARPEJ VE DİĞER …

Bare Ne Demek?
Kısaca Tek Parmakla bütün tellere basmak demektir.(mesela;tellerin 1.perdelerine) bare iki çeşittir.Büyük bare ve Küçük Bare.Küçük bare’de 1.parmak 2 ve 3 teli kapsar.Büyük barede ise 1.parmak perdeliğe baştanbaşa bütün telleri birlikte kavrar.
Büyük bareyi kolayca yapabilmeniz için, bileğinizi baş parmağınızı sapın iyice arkasına götürmeniz gereklidir.

Arpej Ne Demek?
Arka arkaya çalınan ve birleştikleri zaman akor oluşturulan çeşitli nota dizisine Arpej denir.Arpejler gitarda çok kullanılır,çünkü bu saz’a has olarak bıraktığı etki çok olumludur.
Arpejleri iyi çalabilmek için ,telleri çalmadan evvel sol el parmakları arpeji oluşturan akor perdeleri üzerine iyice ve aynı zamanda basması gerekmektedir.Arpejin son notası çalındıktan sonra parmaklar hemen kaldırılıp başka Akor’un seslerine geçilir.Eğer parmaklar her sesten sonra birer birer kalkacak olursa , her bir sesin toplamının oluşturduğu akor’un titreşimine engel olunur.
Sağ el parmakları veya mızrap,telleri ancak titreşim getirmek için tellere dokunur ve sol elin parmakları da parmak konulmayan tellerin titreşimine engel olmayacak şekilde perdelerle temas eder.
Gitar her tondan çalınabilir.Fakat diğer sazlarda olduğu gibi sevdiği tonları vardır.Gitar’a en kolay tonlar şunlardır.

* Do majör
* Sol majör
* Re majör
* Re minör

Diğer tonlar barenin çok kullanılmasını gerektirdiği için daha çok emek ister.
Notalar Batı dilinde alfabenin ilk yedi harfiyle yazılır.

* A = La
* B = Si
* C = DO
* D = Re
* E = Mi
* F = Fa
* G = Sol

Gam, Ritim Çalışma ve Prelüd
Gamların çalınmasını kolaylaştırmak için sağ el parmakları birbirinden açık ve kalkıp inmeleri eli rahatsız etmeyecek halde olmalıdır.(Parmakla çalanlar için)
Bir perdenin üzerinde bulunan parmağı ondan sonra gelecek olan notayı basmak için kaldırmamalıdır.Ancak o perde açık tel olmuş olsun.
Çıkıcı gamlarda,telden tele geçerken son bırakılan teli parmak hemen bırakmamalıdır çünkü tel boşuna titreşim yapar.


*
“Gitarın Akordu” bölümü hariç diğer bölümler alıntıdır.

*** Bu yazı yeni başlayan arkadaşlar için ön bilgi niteliğindedir. Bu yazının gitar çalmayı öğretmek gibi bir amacı yoktur. **

***Görüntülü gitar dersleri isteyen arkadaşlar Öner Yavuz’ un Online Gitar Dersleri DVD’sini buradan edinebilirler. **

ehlikeyf.jpg


Zardanadam’ın konser ve sahne sorumlusu Akif Burak Atlar’ın da kadrosunda yer aldığı Ehl-i Keyf ilk resmi albümünü Nisan ayında yayınladı. Albümdeki tüm şarkılara www.ehlikeyf.biz adresinden ulaşmanız ve ücretsiz download etmeniz mümkün.

.
.

Grup Elemanları
Akif Burak Atlar:
Elektrik Gitar, Akustik Gitar, Geri Vokaller
Ali Fuat Başman: Ritim Gitar
Arda Uyar: **Davul
**Efşan Altıncaba:
Bas Gitar
**Gürkan Akgün: **Vokal, Solo Gitar, Akustik Gitar

Katkıda Bulunan Müzisyenler

Barış Güney: Geri Vokal (Çek Git)
Emrah Şahan: Geri Vokal (Çek Git)
Erbatur Çavuşoğlu: Geri Vokal (Palavra, O Adam)
Ergin Özler: Geri Vokal (Yabancı)
Ezgi Daloğlu: Yan Flüt (Uzak)
Tibet Ağırtan: Solo Gitar ve Geri Vokal (Ehl-i Keyf)


Yeraltından Notalar Manifestosu:

Üretebildiğimiz her ne var ise, dokunduğumuz, duyduğumuz, öğrendiğimiz, kırıldığımız, sevdiğimiz, hırslandığımız…kısaca yaşadıklarımızdan ibaret. Birliktelik ve yalnızlığın biraradalığında, uzun, zorlu ve keyifli bir yolculuktan bugüne birikebilenler.

Madem ürettik, paylaşmak da boynumuzun borcu. Beklentimiz sadece, sizlerin de“Yeraltından Notalar”ı sevdiklerinizle paylaşmanız. Parayla ölçüp biçmeden, kırıp dökmeden, ezmeden, incitmeden, aracısız, sorgusuz, sualsiz, karşılıksız…

Şimdi “Yeraltından Notalar”ın daha fazla, söze, akora, notaya ihtiyacı var. İnsanı eksilten bu dünyada, birlikte müzik yaparak tutunabilmek ve büyüyebilmek adına.

Biliyoruz ki varlar ve çoğalacaklar… Onlara; deniz, şehir, çocuk, aşk, yol, öğlen rakısı, isyan, tren, balık, dost, tarih, doğum, eşit, fark, akıl, oyun, renk, acı, nefes, hayal, barış, memleket, vicdan, aile, ten, sokak, uyku, yağmur, porsuk, tezat, hür, ekmek, rock’n roll, sessiz, dil, toprak, akşam rakısı, dem…

Ehl-i Keyf kalın!

Albümünün tamamını buradan indirebilirsiniz

*Ehl-i Keyf’in websitesinden şarkıları tek tek de indirebilirsiniz. www.ehlikeyf.biz

kaynak: http://www.zardanadam.com/article67.html