Çok ama çoook uzun bir aradan sonra tekrar seyir defterime bir şeyler yazıyor olmak ne güzel ! Neler geldi bu seyir defterimin başına sormayın. Hepsini anlatacağım birazdan…

En son yazımı 19 Temmuz 2009′da yazmışım. Tarihin buğulu sayfalarına gömülmüş :) biraz daha yazmasam 1 seneyi bulacak. Ama yettim gari… Geldim taa nerelerden. Çok yol katettim bu arada…

Şimdi bi özet geçiyorum 19 Temmuz’dan itibaren benim ve seyir defterimin başına gelenleri…

20 Temmuz 2009 – 01 Ağustos 2009 – websitemin alanını satın aldığım sitemde.com iflas ediyor ve eyvah gitti benim yazılarım diyerekten geçiyorum günlerimi. Bir tarafta askerliği kara kara düşünürken diğer tarafta bu website işleri ağır ağır içime oturuyor. neyse ki sitenin sahibiyle iletişime geçip websitemin yedeklerini alıyorum. Ama o da ne !!! idareten dosyalarımı yüklediğim freehostia’da her şey oluyor ama şu blog işini halledemiyorum. olmuyor olmuyor olmuyor. Ne yaptıysam olmuyor. Ve askere blogsuz gidiyorum :( ama websitem aktif durumda en azından onu kurtarıyorum :)

01 Ağustos 2009 – Askeriyeye ilk adımımı attım. Tuzla Piyade okulunda sınava girdim. Bakalım uzun dönem mi çıkacak yoksa kısa dönem mi diye heyecan içindeydim. Gerçi kağıt üzerinde kısa dönem istemiştim ama askerde her şey istediğiniz gibi olmuyor. Hatta genelde tersi oluyor… Orda yaşadıklarımı şimdi hiç anlatasım yok. Yazarsam tekrar yaşıyor gibi olacağım. O anı tekrar yaşamak mı? Hayıııırrr….

09 Ağustos 2009 – Heyecanla sonuçların açıklanmasını bekliyorum. Gece saat 12′den sonra açıklanacak. site yoğun ilgiden dolayı kapalı :) neyse yarım saat sonra girebiliyorum. Ve sürprizzzz…. Eğirdir Dağ Komando – uzun dönem asteğmen… Ben ve ailem bilgisayar ekranı başında şok. Birimiz küt diye düşeceğiz ama hangimiz :) neyse ki düşmeden o şok anını atlatıyoruz. Sonra internetten fotoğraflara bakıyorum Eğirdir Dağ Komando Okulu’nun… ben yusuf yusuf.. aboovv.  Ama hemen sonra refüze muhabbeti yüreklerimize su serpiyor. Çünkü 1 Nisan günü kolum kırıldığından  en büyük refüze adaylarındanım :) Refüze ne demek? Refüze Eğirdir’den Tuzla’ya tren bileti demek…

11 Ağustos 2009 – Akşam saat 10′da “En Büyük Asker bizim asker” nidalarıyla Isparta otobüsüne cebren ve hile ile bindirilip Isparta’ya yollanıyorum. önümde uzun bi yolculuk var. hem de çooook uzun…

12 Ağustos 2009 – sabah 7′de Isparta’dayım. otobüsten inip kendime aynı yolun yolcusu 4 arkadaş daha bulup Isparta’yı geziyorum. Akşam saat 5′e kadar vaktimiz var. 5′te teslim olacağız. Isparta’yı gezdikten sonra öğlen saat 12 gibi bir de şu bizim eğirdir’i görelim diyoruz ve eğirdir’e doğru yol alıyoruz.  Eğirdir o kadar güzel bir yer ki… o eğirdir gölü gerçekten muhteşem derken gözüme o komado yazan sivri dağlar takılıyor… Adeta o dağları müsait bir yerimde hissediyorum :D ama son anda refüze rüyası imdadıma yetişiyor. Gölün kenarında yediğimiz o güzel tostlardan sonra bizim dağcıların mekana teslim oluyoruz.

14 Ağustos 2009 - Sonunda “Komando Olamaz” damgası yiyip 3 günlük şanlı komando olarak Tuzla Piyade Okulu’na tren biletimi alıyorum. Uzun ve yorucu bir tren yolculuğundan sonra askerde başladığım noktaya geri dönüyorum takvimler 15 Ağustos’u gösterirken… Yer: Tuzla Piyade Okulu. Karşılama töreni muhteşem :D

15 Ağustos 2009 – 30 Ekim 2009 - işte bu arada piyade okulu maceram başlıyor. 15 gün rastgele bir bölükte “ölene kadar mukoko” yaptıktan sonra kuraya giriyoruz ve ben “Hudut” çekiyorum. Başka bir bölüğe geçip Hudut Kartalı olarak maceralarıma devam ediyorum. ee mukoko biter mi? e bitmez tabi. bitmiyor da zaten 26 Ekim’e kadar sürüyor ve sıra geliyor yer kuralarını çekmeye. Kurada talih kuşu başıma konuyor ve “Hatay-Kırıkhan” ı çekiyorum. Üniversiteden 2 arkadaşımın memleketi. Hele hele biri Kırıkhanlı… ne nokta atışı ama :) Derken 30 Ekim’de bi mezuniyet töreni yapıp bizi piyade okulundan sepetliyorlar. 15 gün meyil iznimiz var tabi en güzeli de bu…

14 Kasım 2009 – 26 Aralık 2009 – Şimde de Hatay yollarına düşen ben sabah 8′de Hatay’a varıyorum. Arkadaş gelip alıyor ve onun eve gidiyoruz beraber. ilk hafta Kırıkhan’da taburda oryantasyon görüyoruz diğer asteğmen arkadaşlarla. 5 gün sonra bölüklerimize postalıyorlar bizi. açılın yoldan 2. Bölük 4. Hudut Takımı Takım Komutanı geliyor… Namı diğer Sucu Karakolu Komutanı… neyse en sonunda beni Karakoluma götürüp bırakıyorlar. 30 askerim, 1 uzman çavuşum ve 1 astsubayımla ben Suriye sınırında 6 kilometrelik sorumluluk sahamızı korumaya başlıyoruz… ama daha gider gitmez ne duyayım sucu karakolu yıkılacakmış o yüzden yakında çok çok yakında taşınılacakmış.  e nereye gitsem yıkılıyor :)   Aralığın sonuna doğru taşınma emri geliyor ve komşu karakol Halepli’ye taşınıyoruz…

26 Aralık 2009 – 05 Mayıs 2010 – Günler günleri kovalıyor, haftalar haftaları… derken hoş, nahoş, eğlenceli, sıkıntılı, ilginç, saçma, yeşil yeşil hep yeşil günler geçip gidiyor. O kadar geçiyor ki yılbaşını bıraktım yıl ortasına az kalıyor. Ve benim izin zaman gelip çatıyor… oleyyy yarın izne çıkıyorum :D

06 Mayıs 2010 – 15 Mayıs 2010 -Ve sabah ilk uçakla İstanbul’a uçuyorum. yok öyle artık uzun uzun yolların kahrını çekmek :) Bir buçuk saat sonra İstanbul’a varıyorum. Oh ne ala memleket… İstanbul’un trafiğini bile özlemişim yaa…  Sonra izin yarıyor bana günler de inadına hızlı hızlı geçiyor. Bir ara diyorum ki “aaa benim bi tane blogum vardı acep hali ne olacak?” Şu sorunu halledeyim diye araştırma yapıyorum olmuyor. “En iyisi yeni bir alan alıp yoluma devam etmek, elimde yedeklerim var nasıl olsa onlar hallederler.” diyorum ve sonunda webgrup.com’u seçiyorum (yakuter sağolsun). içimden dua ediyorum iflas etmesinler diye…

16 Mayıs 2010 – Ve sonunda Seyir Defterim’e kavuşuyorum… Mutlu son… yeni bir başlangıç.. Gecenin bi vakti 16 Mayıs Pazar gününün ilk saatlerinde bu yazıyı yazıyorum. sonuna da geliyorum yazımın..

Hoşgeldim… Hoşgeldin Seyir Defterim…

Az sonra izleyeceğiniz video, A.B.D.de Carnegie Mellon Üniversitesi’nde her sene akademik bir gelenek olarak yapılan bir konuşmayla ilgili. Filmin konusu da şu;  Öleceğinizi bildiğinizi ve son bir dersinizin kaldığını varsayalım. Öğrencilerinize ne söylerdiniz?

İşin ilginç tarafı ölümcül kanser hastası olan Prof. Randy Pausch için bu durum bir varsayım değil, bir gerçek. Sizce son dersinde neler söylemiş olabilir?

Ölümle pençeleşen Randy Pausch’un söyledikleri herkesin beklediği gibi ölümle ve bir sonla ilgili değil. Söyledikleri hayat, başarı ve hayallerin gerçekleştirilmesiyle ilgili.

Eminim on dakikalık bu filmden herkesin alacağı bir pay var.

Birkaç aylık ömrü kaldığını öğrendikten sonra verdiği son dersle internet üzerinden dünya çapında üne kavuşan Amerikalı Profesör Randy Pausch 25 Temmuz 2008 cuma günü kanserden hayatını kaybetti. Evlenmek için 39 yaşına kadar neden beklediği sorulduğunda, “Mutluluğu benim mutluluğumdan daha önemli olacak kişiyi bulmak için bekledim” diyen Randy; Jai ile evlendikten sonra üç çocuk babası oldu. “Son Ders”in sonunda “Bu konuşma size değildi. Çocuklarım içindi” demesi de bir başka insani dürüstlük örneğiydi.

.

Melik Duyar

www.kisiselgelisim.com.tr

.

TÜBİTAK UEKAE bünyesinde geliştirilen ve herkesin kolayca kurup kullanabileceği, Linux tabanlı bir işletim sistemi Pardus’un son sürümü Pardus 2009, kullanıcılarla buluştu. Pardus 2009’un Kurulum CD’sinde bir masaüstü kullanıcısının gereksinim duyacağı her türlü yazılım bulunuyor. Pardus 2009, bilgisayar teknolojileri hakkında temel bilgiye sahip olan ve kişisel bilgisayarlarını klasik ihtiyaçları için kullanabilen tüm kullanıcıları hedefliyor.

Pardus Projesi’nin daha hızlı, kaliteli ve yepyeni bir masaüstü deneyimi sunan son sürümü Pardus 2009, kullanıcılarla buluştu. YALI ve PiSi’de yapılan iyileştirmeler ile kurulum hızı iki kat artan Pardus 2009, ortalama bir bilgisayara 15 dakikada kurulabiliyor. Ayrıca kurulu sistemde son yapılan güncellemeleri geri almak, silinen önyükleyiciyi tekrar yüklemek gibi kurtarma ve sorun giderme işlemleri de yeni YALI ile yapılabiliyor.

Geliştirilen önbellek sistemi ile Paket Yöneticisi ve PiSi artık çok daha hızlı çalışıyor. PiSi’nin paketleme sisteminde yapılan iyileştirmelerle artık paketler ortalama yüzde20 daha az yer kaplıyor. Öntanımlı olarak delta paket desteğinin açık olduğu Pardus 2009′da paket kurma ve güncelleme işlemleri daha az ağ bağlantısı kullanıyor ve çok daha hızlı yapılıyor. Paket bileşenlerindeki değişiklikler ile artık Paket Yöneticisi’nde istenen araçları bulmak da çok daha kolay.

Sorunsuz ve hızlı bir açılış

Pardus kullanan sistemlerin açılışı YALI’da güncellemeler ve açılış sisteminde yapılan iyileştirmelerin yanı sıra, temel teknolojileri olan PiSi ve COMAR’a eklenen yeni özellikler sayesinde çok daha hızlı gerçekleşiyor. Pardus 2009’un sunduğu yeni özellikler arasında uzak dosya sistemleri altyapısı için yapılan iyileştirmeler de göze çarpıyor.

Bağlanılan ağı hızlı bir şekilde değiştirebilen Ağ Plasma Programcığı ile sistem servislerini yönetme ve durumlarını masaüstünden takip etmeye yarayan Servis Plasma Programcığı da Pardus 2009 için yeni hazırlanan araçlar arasında yer alıyor. Bütün Pardus yönetim araçlarının yeni KDE4 teknolojileri ile uyumlu çalışacak şekilde gözden geçirilmiş ve iyileştirmeler yapılmış sürümleri de Pardus 2009’da dikkat çeken özelliklerden.

Üstün dosyalama sistemi

Pardus için yapılan geliştirme ve iyileştirmeleri içeren en son kararlı KDE sürümü KDE4, Pardus 2009 ile öntanımlı olarak geliyor. Ayrıca tüm KDE yazılımları da yeni KDE ile uyumlu en güncel sürümleri ile Pardus depolarında yer alıyor. Her bileşenin masaüstünde herhangi bir yere konumlanabildiği ve özelleştirilebildiği Plazmoid teknolojisi, masaüstü ile tam uyumlu Strigi arama teknolojisi, masaüstü ortamı ile bütünleşik efektler ve uzaktan erişim gibi pek çok özellik içeren yeni nesil dosya sistemi yöneticisi Dolphin, kullanıcıları bekleyen yeniliklerden sadece birkaçı.

Yeni nesil dosya sistemi Ext4 de Pardus 2009 ile birlikte öntanımlı dosya sistemi olarak geliyor. Ext3 ile kıyaslandığında hem dosya sistemi yetenekleri açısından hem de dosya sistemi kısıtlamaları açısından çok daha üstün olan Ext4, aynı zamanda Ext3′ten çok daha hızlı çalışıyor. Yepyeni Pardus aracı Sistem Yöneticisi ise sistem genelinde klavye haritası, sistem dili, zaman dilimi gibi temel ayarların çok daha rahat yapılabilmesini sağlıyor.
Pardus, teknolojilerindeki yeniliklerin yanında birçok güncellemeyi de içeriyor:pardus 2009 duyuruldu

  • KDE 4.2.4
  • Linux çekirdeği sürüm 2.6.30
  • OpenOffice.org ofis araç seti 3.1
  • Firefox internet tarayıcı 3.5
  • Gimp 2.6.6
  • Xorg 1.6.2pre
  • Python 2.6.2
  • Texlive 2008
  • GCC 4.3.3
  • GLIBC 2.9

Neden Pardus 2009?

Herkesin kolayca kurup kullanabileceği, Linux tabanlı bir işletim sistemi olan Pardus 2009, kullanıcıya bir işletim sistemiyle yapılabilecek her şeyi sunuyor. Hızlı, güvenli ve kararlı altyapısı ile Pardus 2009, kullanıcılar için özgür yazılımın kapılarını ardına kadar açıyor. Pardus 2009, bilgisayar teknolojileri hakkında yüzeysel bilgiye sahip olan, kişisel bilgisayarlarını klasik ihtiyaçları için kullanabilen ve yapmak istedikleri için hangi uygulama ya da donanımı kullanacağını seçebilen “bilişim okur yazarı” tüm genel kullanıcıları hedefliyor. Pardus 2009 kullanmak için kullanıcının bir sistemin arka planının nasıl çalıştığı hakkında fikir sahibi olması gerekmiyor, sadece ihtiyacına yönelik uygulamayı bulabilmesi ve kullanabilmesi yetiyor.

Pardus 2009 daha yeni

Pardus 2009, kullanıcılara daha önce yaşadıkları masaüstü deneyimlerinden çok daha fazlasını yaşatacak özgür bir masaüstü ortamı olan KDE 4.2 ile birlikte geliyor. İhtiyacı olan her şeyi kullanıcının elinin altına getiren KDE, son derece hızlı ve verimliliği artırıcı bir çalışma alanı sunuyor. KDE içinde temel masaüstü ihtiyaçlarını karşılayan her türlü araç sunuluyor. Pardus 2009 içinde kullanılan KDE 4.2 sürümünün en ilgi çekecek parçalarından biri ise plazma programcıkları. Kullanıcı, Pardus 2009 ile kurulu gelen yüzlerce plazma aracından birini seçerek, bilgisayarının masaüstüne yeni işlevler katabiliyor. Hava durumu, not kağıtları veya RSS aboneliklerini masaüstünden takip edebiliyor, hatta isterse masaüstüne bir analog saat bile ekleyebiliyor.

Pardus 2009 daha kolay

pardus 2009 duyurulduPardus 2009’un kurulumundan sonra kullanıcıyı karşılayan Kaptan programı, artık eskiye oranla çok daha becerikli. Kullanıcı, Kaptan ile masaüstünü yapılandırabiliyor, görev çubuğunun yerini, duvar kağıdı ve temasını seçebiliyor, kolayca İnternet bağlantı ayarlarını yapabiliyor. Akıllı arama seçenekleri ve çevrimiçi Pardus’a ilk adım turunu da içeren Kaptan, kullanıcıya yüzlerce özgür yazılımı içeren Pardus katkı deposunu sistemine ekleme olanağı da tanıyor.

Kullanıcının bilgisayarını daha kolay kullanmasını ve yönetmesini amaçlayan çok sayıda özgün teknolojiyle donatılan Pardus 2009, kablolu veya kablosuz ağlara bağlanmak ise diğer işletim sistemlerine göre çok daha kolay. Kullanıcı, bu yönetim araçlarının hepsini ve daha fazlasını 2009 sürümü ile birlikte daha da gelişen yönetim arayüzlerinde bulabiliyor. Gelişmiş ağ yöneticisiyle oluşturulan profillerde farklı bağlantılar için sabit IP, farklı DNS sunucusu gibi farklı ayarlara tek bir tuşla geçilebiliyor ve kolayca İnternet’e bağlanılabiliyor.

Pardus 2009 daha hızlı

Pardus kullanıcıya, paket depolarında bulunan binlerce yazılımın tek bir tıkla bilgisayara kurulabilmesi olanağını da sunuyor. Bu yazılımlar, hiçbir ayar yapmadan ve uğraşmadan, PiSi paketlerinin paket yöneticisini kullanarak, tek tuşla bilgisayara yüklenebiliyor. Kullanıcıya tek kalan ise menüde yeni kurduğu programın simgesini bulup çalıştırmak oluyor.

Pardus 2009 ile gelen en devrimci yeniliklerden biri de Pardus yazılım depolarından yapılacak güncellemeler için tüm bir yazılımın baştan indirilmesine gerek kalmaması. Örneğin, kullanıcının MP3 dinlediği programın yeni bir sürümü çıktı. Yeni sürümü İnternet’te aramak, bulmak, indirmek, eski sürümü kaldırmak ve yeni sürümü kurmak için bir sürü “next” tuşuna basmaya gerek kalmıyor. Pardus Paket Yöneticisi, tüm güncellemeleri kullancının ayağına getiriyor. Üstelik bütün programı yeniden indirmeye de gerek yok, çünkü eski sürüm ile yeni sürüm arasındaki farkı, yani küçük bir delta dosyasını indirmek yeterli oluyor. Pardus 2009′un bu yeni özelliğiyle, güncellemeler yüzde 90′a varan oranlarda küçülüyor. Bir başka deyişle Pardus 2009, kotalı İnternet kullanıcısının limitlerini de koruyor.

Pardus 2009 tam donanımlı

Pardus 2009 Kurulum CD’sinde bir masaüstü kullanıcısının gereksinim duyacağı her türlü yazılım bulunuyor. İnternet araçları, ofis paketi, her tür görsel, müzik, film için oynatıcı ve düzenleyiciler, oyunlar ve daha birçok şey. Dünyanın en çok tercih edilen özgür ofis paketi OpenOffice.org, CD/DVD yazıcısı K3b, profesyonel grafik düzenleyicisi Gimp, İnternet tarayıcısı Mozilla Firefox, çok sayıda müzik ve video oynatıcısı da Pardus 2009’la beraber geliyor.

Pardus 2009 kullanıcıyı  destekliyor

Pardus’un, kullanıcının deneyimini geliştirmek ve karşılaştığı sorunlarda yardım almak için uğrayabileceği bir destek portalı da bulunuyor. Pardus kullanıcıları, içeriği gönüllü geliştiriciler tarafından sağlanan Özgürlükİçin portalında Pardus ile ilgili kılavuz belgeleri, paket tanıtımı ve oyun incelemelerini okuyabiliyor, forum bölümü üzerinden soru sorabiliyor. Dinamik forum ve e-posta listeleri de Pardus 2009′a ilişkin her türlü desteği sunuyor.

Pardus 2009′ u buradan indirebilirsiniz.

kaynak: www.pardus.org.tr

Batch Image Resizer programı ile resimlerinizin hepsinin aynı anda boyutlarını değiştirebilirsiniz. Bu programla boyutlandırma işleminin yanı sıra yine toplu biçimde dosya adlandırması yapabilir, resim dosyalarını istediğiniz biçimde döndürebilir ve resimlerin seçmiş olduğunuz alanlarına metin ekleyebilirsiniz.

Resim dosyaları arasında biçim değiştirme işlevini de gören yazılım şu biçimlerin tümüne destek verebilmektedir: JPG, BMP, GIF, PCX, PNG, TIF. Herhangi bir işlem yapmadan önce seçili ayarlarınız ile resimler üzerinde önizleme yapabilme imkanını da sunan yazılımın kullanımı da oldukça kolaydır.

Yazılımın Genel Özellikleri
# Resimleri toplu biçimde yeniden boyutlandırabilme.
# Resimlerin üzerine metin ekleyebilme.
# Yüksek hızda işlem yapabilme.
# Resim biçimleri arasında dönüştürme yapabilme.
# Yorum metni için yazı tipi seçebilme.
# Windows XP işletim sistemi ile tam uyumluluk.
# Kolay kullanım.
# Büyük resim biçimleriyle çalışabilme.
# Fotoğrafları, resimleri ve çizimleri genişletebilme.
# Fotoğrafları, resimleri ve çizimleri daraltabilme.
# Resim dosyalarının adlarını toplu biçimde değiştirebilme.
# Kayıtlı tüm kullanıcılara yeni sürümleri ücretsiz olarak sunma.
# Batch Image Resizer arayüzünün sol tarafındaki pencereden Windows Gezgini’ni kullanabilme.

Batch Image Resizer programını buradan indirebilirsiniz.** Programın demo sürümü kullanım kısıtlamalı olduğu için en fazla 6 adet resim ile aynı anda işlem yapabilirsiniz.
**

iConvert sitesi üzerinden resimlerinizi ikona, ikonlarınızı resme dönüştürebilirsiniz. Windows, Macintosh, Linux ikon formatlarını birbirine dönüştürebiliyor.

.icns, .png, .svg, .ico, .tif, .jpg, .bmp, .tga, .xpm, .gif, .cur formatları arasında dönüşüm yapabilirsiniz.

iConvert sitesine buradan ulaşabilirsiniz.